Koronavirus

Tietoa yrittäjälle koronatilanteen ajalle

Koronavirus on laittanut kaiken sekaisin. Terveys menee kaiken edelle, joten erilaiset varotoimenpiteet ovat todella tärkeitä tällä hetkellä. Tilanteesta kuitenkin kärsii yrittäjät aivan kohtuuttomasti. Monelta pienyrittäjältä on tilaukset peruttu koko kevään ajalta. Tämä tulee aiheuttamaan todellisia toimeentulovaikeuksia monille yrittäjille eikä konkursseiltakaan varmasti vältytä. 

Olemme koonneet tähän alle asiantuntijoiden ja yhteistyökumppanien tuottamaa tärkeää tietoa tilanteeseen liittyen. Päivitämme sivua tilanteen kehittyessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyy ajantasainen tieto: THL

Yleistä talousapua

  • Koronaviruksen aiheuttamat muutokset työlainsäädäntöön 26.3.2020 Lue tästä.
  • Miten korona vaikuttaa työsuhteisiin  Lue tästä.
  • Jos sinut tai työntekijäsi on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, niin tartuntatautipäivärahakorvaa ansiomenestystä. 
  • Kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä omaan pankkiin, vuokranantajaan ja muihin velkojiin. Tarvittaessa saat neuvoja Yritys Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta. 
  • Verottajan sivuilta löytyy tietoa siitä, miten he joustavat tässä tilanteessa ja mitä pitää tehdä.
  • Business Finlandin rahoitus on tarkoitettu yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.
  • ELY-keskusten rahoitus tulee haettavaksi viikolla 13.

Suomen Yrittäjät kokoaa tietoja tänne yrittäjät.fi/korona

Elo työeläkevakuutusyhtiö

Finnvera

  • Olemme varautuneet koronan myötä mahdollisesti lisääntyvään rahoituksen kysyntään 
    Ota yhteyttä omaan pankkiisi mahdollisimman pian, jos koet, että tulet tarvitsemaan käyttöpääomalainaa.

Suomen Yrittäjänaiset ja Turun yrittäjänaiset ry

Lähde:https://www.yrittajanaiset.fi/koronavirus-on-pistanyt-kaiken-sekaisin/

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset työlainsäädäntöön

Työelämää ja yrittämistä koskevat valtakunnalliset sopimukset ja lainsäädäntö ovat muuttumassa lähipäivänä. Työsopimuslain säännöksiä ei ole vielä kuitenkaan muutettu. Ohjeistus yrittäjille on ollut, että mikäli tarvetta lomautukseen ilmenee, kannattaa toimia nopeasti ja antaa ilmoitus heti. Mikäli ilmoitusajat lyhenevät, voi tarvittaessa antaa uuden ilmoituksen. 

Tulevat muutokset perustuvat siihen, että hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus on linjannut 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Linjaukset ovat voimassa tämän hetkisen tiedon mukaan 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallituksen linjaamat toimenpiteet on saatettu voimaan valmiuslain, tartuntatautilain sekä muun lainsäädännön mukaisesti. Hallitus on antanut myös esityksen työsopimuslain ja yhteistoimintalain muuttamisesta väliaikaisesti. 

Tarkoituksena on, että lähipäivinä tulevat voimaan muutokset, joilla nopeutetaan yhteistoimintalain piirissä olevien yritysten lomautusprosessia ja lyhennetään alle 20 hengen yritykselle lomautusilmoitusajaksi 5 päivää voimassa olevan 14 päivän sijaan. Lisäksi on tarkoitus mahdollistaa myös määräaikaisen työntekijän lomauttaminen määräaikaisen sopimuksen perusteesta huolimatta ja sallia koeaikapurku myös taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä, ellei alalla olevassa työehtosopimuksessa ole muuta sovittu. 

Nopeutettu lomautusprosessi yhteistoimintalain piirissä oleville yrityksille on ehdotuksen mukaan lomautus- ja irtisanomistilanteissa niin sanottu 5 + 5 + 5 – malli. Mallin mukaan neuvotteluesitys on annettava 5 päivää ennen neuvottelujen alkamista, neuvotteluaika on 5 päivää ja lomautusilmoitusaika on 5 päivää. 

Jos yrityksessä ei tule noudatettavaksi yhteistoimintalaki, työnantaja noudattaa työsopimuslain 5 luvun 3 §:n säännöksiä lomautusmenettelyn osalta tai työnantajaa sitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Työsopimuslain 5 luvun 3 §:n mukaan työnantajan on esitettävä työntekijöille tai luottamusmiehelle ennakkoselvitys lomautuksen perusteista sekä sen arvioidusta laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta. Selvityksen antamisen jälkeen, ennen lomautusilmoitusta työnantajan on varattava työntekijöille tai luottamusmiehille tilaisuus tulla kuulluksi annetusta selvityksestä. Tämän jälkeen työnantajan tulee antaa lomautettaville työntekijöille ja näiden luottamusmiehille työsopimuslain 5 luvun 4 §:n tai työnantajaa sitovan työehtosopimuksen mukainen lomautusilmoitus. 

Työnantajalle tulee nopeutettujen menettelytapamuutosten seurauksena pidempi takaisinottovelvoite irtisanomistilanteissa. Suunnitellun säännöksen mukaan jos työntekijä on irtisanottu koronan vuoksi, työnantajan on palkattava työntekijä takaisin, jos työnantaja tarvitsee työntekijöitä 9 kuukauden (ei siis 4 tai 6 kuukauden) kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Työehtosopimuksessa voi kuitenkin olla tästä poikkeavia määräyksiä, joita työnantajan tulee noudattaa lain sijaan. 

Alakohtaiset jo voimassa olevat muutokset 

Työmarkkinaosapuolet ovat reagoineet muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti. Joillakin toimialoilla on jo nopeutettu yhteistoimintamenettelyä ja lyhennetty lomautusilmoitusaikaa. Ainakin teknologia- ja rakennusteollisuus, ravitsemus- ja majoitusala sekä kaupanliitto ovat sopineet työntekijäjärjestöjen kanssa poikkeusmääräyksistä alojen tulevaisuuden turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Mikäli yrityksessäsi tulee noudatettavaksi yleissitova työehtosopimus, tarkasta työnantajaliiton sivuilta onko alakohtaisia sopimuksia jo solmittu ja millaisista menettelyistä on sovittu. Jokaisella alalla on sovittu erilaisia neuvottelu- ja ilmoitusaikoja. 

Yrittäjien työttömyysturva

Yrittäjien työttömyysturvaan ei ole vielä tullut muutoksia. Asiaa valmistellaan, mutta vielä ei ole tietoa milloin mahdolliset muutokset tulevat voimaan. Hallitus on kuitenkin antanut esityksen, jonka mukaan yrittäjät tulisivat pääsemään työttömyysturvan piiriin ilman, että yritystoimintaa tarvitsisi kokonaan lopettaa. Tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädännön mukaan työttömyysturvalle pääsyn edellytyksenä on yritystoiminnan lopettaminen ja ilmoittautuminen työnhakijaksi TE-toimistoon. Työttömyysetuutta voidaan maksaa myös sivutoimisen yritystoiminnan rinnalla. Tällöin etuuden määrässä huomioidaan yritystoiminnasta saatavat ansiot. Koska työttömyysetuuden tarkoituksena ei ole tukea kannattamatonta yritystoimintaa, pelkästään tulojen puuttumisen tai vähäisyyden perusteella yritystoimintaa ei kuitenkaan ole katsottu sivutoimiseksi.

Karoliina Partanen
Asianajaja
Asianajotoimisto Forte
p. 050 4943585
karoliina.partanen@fortelaw.fi

Lähde: https://www.yrittajanaiset.fi/koronaviruksen-aiheuttamat-muutokset-tyolainsaadantoon/?fbclid=IwAR1YhxelyddmrNxb_XohhfkoyLoR47AIaOr49-WIAifT6LuD473VJN2kyWQ