TURUN YRITTÄJÄNAINEN 2018 HANNELE KODISOJA Kallun Grilli

VUODEN 2018 TURUN YRITTÄJÄNAISEN VALINTA

Turun Yrittäjänaiset ry valitsee vuosittain ansioituneen Turun Yrittäjänaisen 

(ensimmäinen valinta tehtiin vuonna 1982). 

Valintakriteerit ovat seuraavat:

– on toiminut vähintään 5 vuotta yrittäjänä

– yritys on taloudellisesti menestyvä

– henkilö on esimerkillinen yrittäjänä ja muiden kanssa hyvin toimeentuleva

Yrityksen koolla tai toimialalla ei ole väliä.

Turun Yrittäjänaiset ovat valinneet Turun vuoden 2018 Yrittäjänaiseksi Hannele Kodisojan.  

Minkä nuorena oppii, sen edelleen taitaa. Hannele Kodisojan lapsuudenkoti ja ensimmäinen opinahjo oli Vehmaan koulu, missä hänen äitinsä toimi keittäjänä. Kokkausgeenit periytyivät tyttärelle ja ruuanlaitosta kiinnostunut vasta 16-vuotias Hannele hakeutui Huittisten kansanopiston keittiö- ja ravintolalinjalle. Sieltä löytyi myös Kalervo, mies elämän myötä- ja vastamäkeen.

Pariskunnan matka vei Turkuun, missä Hannele oli aluksi lastenhoitajana lääkäriperheessä, kunnes sai töitä Ravintola Foijassa kylmäkköharjoittelijana. Vuosikymmenien yhteinen yrittäjäura alkoi vuonna 1972 Stålarminkadun ja Betaniankadun kulmasta, T-kaupan kivijalkaliikettä laajennettiin pikkuhiljaa ostamalla ja yhdistämällä naapuriliikkeitä. Työtä tehtiin pääosin omin voimin. Vuosi 1977 toi muutoksen, kun Pansiontielle avattiin Kallun Grilli paikalla aikaisemmin toimineen ”nakkiauton” tilalle.

Pikaruoka tarkoitti perinteisesti hampurilaista, makkaraperunaa ja lihistä kahdella nakilla. 

Kilpailu alalla on aina ollut kovaa. Jo alussa asiakkaille keksittiin tarjota muutakin, Hannele kokkasi laadukkaita pihvejä ja lautaselle lisättiin salaattia. Nämä gourmet -annokset kelpasivat myös presidentti Koivistolle ja hänen puolisolleen, jotka usein pyörälenkillään pysähtyivät herkuttelemaan grillille. Kodisojat saivat yllätyksekseen kutsun itsenäisyyspäivän juhliin vertailemaan linnan kokkien aikaansaannoksia. Bisnes laajeni, toimipaikkoja oli enimmillään neljä – Pansiontiellä, Vienolassa, Hirvensalossa ja Kauppatorilla. Lisäksi Patterihaassa Lounasravintola Hakasali, joka nykyään toimii ruuanvalmistuspaikkana ja pienimuotoisena tilausravintolana. Yritys antoi silloin työpaikan monelle. Tunnustustakin tuli, Valtakunnallinen Kioskikauppiasliitto valitsi Kallun Grillin Vuoden 2000 Kioskiksi.

Samaan aikaan kasvoi myös perhe. Kymmenen vuoden sisällä syntyivät lapset Mikko, Mari, Antti ja Janne, lastenhoitoapua saatiin lähellä asuvilta appivanhemmilta. Yksi lapsista on erityislapsi, jonka kehitysvamma se on tuonut päiviin oman haasteensa, mutta myös sellaisen rikkauden, mikä opettaa näkemään elämän kaikki värit. Työn ohessa lapsetkin ovat kasvaneet yrittäjyyteen, jatkajaa Kallun Grillille ei välttämättä kuitenkaan omasta perheestä löydy. Heitä kaikkia kiinnostaa peliala, Mikko perusti menestyneen Supercellin ja nuoremmilla on sama suunta.

Vuodet ovat olleet haastavia ja täynnä työtä, grillitoiminnasta päätettiin jo luopua ja toimipisteet suljettiin yksi kerrallaan. Mutta nyt parin eläkkeellä vietetyn vuoden jälkeen, Vuoden Yrittäjänainen kokkaa taas maukasta ruokaa uudelleen avatussa ja remontoidussa Kallun Grillissä Pansiontiellä. Sydämellisestä Hannelesta suorastaan loistaa yritteliäisyys ja sitkeys. Tämä on iloiselle asiakaspalvelijalle elämäntapa, nyt vähän jo maltillisemmin. On aika iloita myös neljästä lapsenlapsesta sekä puutarhan hoidosta, ompelusta, maalaamisesta. Ja tietenkin osallistua Turun Yrittäjänaisten toimintaan, kuulua aktiivisten naisten joukkoon.

 Hannele Kodisojan tavoittaa osoitteesta:

hannele@kallungrilli.fi

www. kallungrilli.fi 

 

Teksti ja kuva: 

Taina Kannus