VUODEN 2020 TURUN YRITTÄJÄNAINEN

VUODEN 2020 TURUN YRITTÄJÄNAISEN VALINTA

Turun Yrittäjänaiset ry valitsee vuosittain ansioituneen Turun Yrittäjänaisen 

(ensimmäinen valinta tehtiin vuonna 1982). 

Valintakriteerit ovat seuraavat:

– on toiminut vähintään 5 vuotta yrittäjänä

– yritys on taloudellisesti menestyvä

– henkilö on esimerkillinen yrittäjänä ja muiden kanssa hyvin toimeentuleva

Yrityksen koolla tai toimialalla ei ole väliä.

Turun Yrittäjänaiset ovat valinneet Turun vuoden 2020 Yrittäjänaiseksi Hellevi Malmbergin.  

Hellevi Malmberg valmistui ammattiin 1975. Silloin ei ollut kovin paljon kauneudenhoito-alalla vielä työpaikkoja tarjolla.

Hellevi sai kuulla, että parturi-kampaamo-kauneushoitola Kosmoksessa on paikka auki ja sinne hän sitten rohkeasti 19-vuotiaan kokemuksella lähti kyselemään itselleen työpaikkaa. Suullisesti tuolivuokra systeemillä paikka sitten aukesi.

Silloin kaksikymppisenä elokuussa, Hellevi Malmberg aloitti yrittäjänä. Parikymppisenä vasta aloittaneena yrittäjänä sai Hellevi alkuun pärjätä jopa ilman omaa puhelinta, onneksi hän sai käyttää paikan puhelinta. Tänä päivänä Hellevi Malmberg on toiminut yrittäjänä jo 45 vuotta ja tämänhetkinen yritys on ollut toiminnassa kohta 31 vuotta.

Kauneushoitola-alan yrittäminen on Hellevin mukaan kiehtova ja haasteellinen, sillä se on uuden oppimista koko uran

ajan. Hänen mieleen on jäänyt kampaamossa sattunut hassu sattuma “Kampaamon ja kauneushoitolan asiakkaaksi tuli samaan aikaan, saman sukunimen omaava asiakas, jota Hellevi itselleen odotti. “Kävin kutsumassa asiakkaani ja istutin hänet tuoliin, jolloin hän ihmetteli miksi hänen kuului ensiksi tänne tulla. Asia selvisi, kun käväisin katsomassa ajanvarauskirjat ja oma asiakkaani siinä samassa saapuikin paikalle”.

Kun keskustelemme verkostoitumisen tärkeydestä, Hellevi ottaa esiin seikan, jota harva palkkatyössä vieraalla toimiva osaisi edes ajatella. “Pelkästään yrittäjien kesken verkostoituminen ei riitä, myös henkilökohtaisesti on verkostoiduttava, jotta perheen pyörittäminen onnistuu”.

Hellevillä olikin välillä lukujärjestys jääkaapin ovella, jotta järjestys säilyi. “Kaksi lasta, itse yrittäjänä ja vielä yöllä jaoin sanomalehtiä. Myös mieheni teki yötöitä ajoittain ja lisäksi vielä järjestysmiehen hommia.” Kuvailee Hellevi perheen arkea. Tämän lisäksi heillä oli vielä harrastukset kaikilla. Lapsen sairastuminen tuntui joskus Hellevistä tosi haastavalta, sillä yrittäjä ei voi vain soittaa työnantajalle ja sanoa olevansa poissa. Lapsenvahti oli jokainen kerta jostain tehtävä ja useimmiten se on onneksi löytynyt isovanhemmista.

Kun kolmas lapsi syntyi Hellevin perheeseen oli heidän hänen miehensä kanssa pakko jättää omat harrastukset.

Äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen Hellevi palasi työelämään ja päätti perustaa uuden yrityksen 1.12.1989. Siinä oli vauhtia. Piti ehtiä tilaamaan uusi hoitolan tiski, hyllyt ja kaapit. Kaikki tehtiin mittojen mukaan ja puuseppä oli vain pyöritellyt päätään ihmetyksestä, mutta luvannut toimittaa kaikki tarvittavan ajoissa. Kaksi viikkoa myöhemmin, kun päätös uuden hoitolan avaamisesta oli Hellevin päässä tapahtunut, Hellevi avasi uuden hoitolan ovet. Tuon kahden viikon aikana kalusteiden lisäksi kaikki mitä hoitolan pitämiseen kuului oli tilattava, eikä sitä markkinointiakaan voinut unohtaa. Onneksi Helleville oli jo kertynyt kokemusta, josta tässä kohdin oli apua.

Turun Yrittäjänaisiin Hellevi liittyi 1980 oman äitinsä yllyttämänä. Hellevin äiti kuului myös aikoinaan Turun Yrittäjänaisiin ja siitä syystä osasikin jäsenyyttä tyttärelleen suositella.. Yrittäjänaisiin kuulumisesta Hellevi sanoo, “samanhenkiset ihmiset antavat voimaa! Kaikki ne luennot, yrityksiin tutustumiset ja yhteiset juhlat saavat tuntemaan kuuluvansa yrittäjänä ryhmään, jossa jaetaan omia kertomuksia yrittäjyydestä, muiden yrittäjien kanssa”.Lisäksi Hellevi pitää tärkeänä, että kouluttautuu, erityisesti oman alan koulutukset ovat tärkeitä. Hellevi heittää vielä loppuun muutaman hyvän vinkin yrittäjänä jaksamisen tueksi “jotta jaksaa tehdä pitkiä päiviä on voimia haettava liikunnan saralta ja muistettava pitää huolta ruoka-ajoista. Toki itsestä huolehtiminen ja hoidoissa käyminen on myös tärkeää”.

Tänä päivänä Hellevin hoitolan palveluihin kuuluu kasvohoidot, jalka-ja käsihoidot, kestovärjäykset, karvojenpoistot, Intialainen päähieronta ja kosmeettinen vartalo hieronta. Hellevi Malmbergin yritys Kauneustorni sijaitsee Varissuolla, hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Lopuksi Hellevi haluaa kiittää omia lapsiaan, jotka ovat olleet joustavia ja jaksaneet kulkea tämän pitkän yrittäjäperheen elämän Hellevin matkassa.

Vuoden yrittäjänainen, Hellevi Malmberg 21.11.2020. Turku

Teksti:

Satu Söderström