Positiivinen kateus

Kateus on ihmiselle luontainen tunne. Sanomme usein, että emme ole kateellisia, mutta todennäköisesti huijaamme itseämme.
Suomalainen kateus on perinteisesti ikävää, eli vähättelevää ja huonoja puolia etsivää. Amerikkalainen kateus on toimeenpanevaa kilpavarustelua. Molemmissa on huonoa ja jotain hyvääkin.

Mitä kateus voi meille antaa, jos osaamme hyödyntää sitä? Miten kateus voi olla voimavara ja positiivinen tunne?
Ensin kateus itsessäsi kannattaa tunnistaa, jotta siitä saa jotain irti. Kun tunnet kateutta, niin pysähdy hetkeksi maistelemaan sitä, ja pohdi mistä se johtuu ja mistä olet kateellinen. Saattaa olla että olet hetkellisesti kateellinen, mutta oikeasti aika tyytyväinen siihenkin mitä sinulla on. Silloin riittää pieni hionta.

1. Esimerkki uusi auto naapurilla.
Suomalainen kateus: eihän se osaa edes ajaa. Kohta se kolaroi sen kuitenkin. Amerikkalainen kateus: ostetaan meille hienompi.
Positiivinen kateus:
Kun istut omaan autoosi, huomaatkin, että se onkin tosi mukava, mutta voisi hyötyä pesusta ja vahauksesta. Puunauksen jälkeen olet siitä suorastaa ylpeä, puhumattakaan rahasta, jonka säästit verrattuna uuden auton ostoon. Ehkä vaihdat uudempaan, mutta sitten kun se sinulle sopii.

2. Esimerkki tuttavien parisuhdehempeily.

Suomalainen kateus: onpa noloa, varmaan ne vaan esittää ja kohta tulee ero. Amerikkalainen kateus: otetaanpa mekin kielisuudelma tässä näyttävästi!
Positiivinen kateus: Oma kumppani vaikuttaa tarkemmin katsottuna aika kivalle, ihan hyvin säilynyt ja sopuisakin. Päätät järjestää teille vähän yhteistä aikaa ja fiinimmän illallisen ja kenties muutakin kivaa.

3. Esimerkki menestyvä yritys toimialallasi.

Suomalainen kateus: varmaan paljon velkaa, ei toi kauan kestä.
Amerikkalainen kateus: näytetään niille ja menestytään vielä paremmin.
Positiivinen kateus: mitä kaikkea voisin tehdä omassa firmassa paremmin, jotta liikevaihto kasvaa ja firma menestyy? Mitä voin oppia muilta menestyneiltä? Mitkä ovat minun yritykseni parhaat puolet ja vahvuudet, ja miten tuon ne parhaiten esiin?

Eteenpäin ja kohti parempaa, kaikki mulle, mutta ei muilta pois!

Kristiina Engström

Turun Yrittäjänaiset Pj Suomen yrittäjänaiset vpj