Turun Vuoden 2023 Yrittäjänainen

Turun Yrittäjänainen vuonna 2023 on pukuvuokraamo Lainahöyhenten Anna Hannikainen

Hänen liikeideanaan vuodesta 1992 alkaen on ollut vaatteiden ja puvustusten kierrättäminen sekä niiden muokkaaminen uuteen käyttötarkoitukseen. Hannikainen sanoo missiokseen ratkaista asiakkaiden pukeutumispulmia.

Lainahöyhenet on työllistänyt ja haastanut häntä ammatillisesti yli kolmen vuosikymmenen ajan. Miesten etikettipukujen, naisten iltapukujen ja aikakausipukujen vuokraaminen, tilausompelu ja myynti ovat mittatilaustyötä. Aikoinaan yritys työllisti neljä ammattilaista.

Työ vaatii etiketin, pukuhistorian ja materiaalien perusteellista tuntemusta ja tyylitaituruutta osien yhdistelyssä. Jopa frakkia voi pukea eri tavoin juhlan luonteen mukaan. Hannikaisen mielestä ”muoti kuluttaa vaatetta enemmän kuin mikään muu”, ja valikoimaa pitää sen takia uusia – ostaen ja ommellen. Hannikainen on ostanut lukemattomia pukuvarastoja, mutta niitä on myös lahjoitettu hänelle.

Kiertotalous on aina ollut luonteva osa Lainahöyhenten liiketoimintaa ja arvomaailmaa. Se kehittää myös luovuutta ja kekseliäisyyttä. Yrittäjiä pitäisi kannustaa kiertotaloudelliseen liiketoimintaan madaltamalla siihen liittyvää arvonlisäverotusta. Koska toiminimiyrittäjällä ei vielä ole samanlaisia liikunta- tai kulttuurietujen vähennysoikeuksia elinkeinoverolaissa, on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehdittava itse. Hannikainen opiskelee kiertotaloutta, lukee, nauttii teatterista, ui altaassa ja meressä ympäri vuoden, samoilee luonnossa ja pyöräilee. Tykytoiminnaksi voidaan laskea maantiepyöräily kesäpaikkaan ja takaisin viikonlopuksi: matkaa kertyy suuntaansa lähes 100 km.

Lisätietoja: Anna Hannikainen
Yrittäjä, vaatesuunnittelija, ompelijamestari, ammatillinen opettaja
02 2516806, 050 3660055
www.lainahoyhe.net