TURUN YRITTÄJÄNAINEN 2017

Turun Yrittäjänaiset ovat valinneet Turun vuoden 2017 Yrittäjänaiseksi Mia Ristiojan.

Mia Ristioja on turkkuri ja kutoja – taitava käsityöläinen, joka tekee turkkeja ja muita turkistuottei-ta asiakkaille mittatilauksena.

Rohkea ja energinen nainen perusti Turkuun vuonna 1995 Turkispajan. Muotialalla kilpailu on ko-vaa ja Mia halusi tehdä käsillään jotain erilaista. Turkikset hän on aina kokenut käyttövaatteena, lämmittävänä ja kauniina luonnonmateriaalina, joka soveltuu meidän pohjoiseen ilmastoomme erityisen hyvin. Suhtautuminen turkiksiin on mielipiteitä herättävää, silti monet, jotka niitä vastus-tavat, käyttävät surutta erilaisia nahkatuotteita, kuten kenkiä, laukkuja, käsineitä ja takkeja – niissä on sama materiaali, ilman karvoja. Se ei tunnu haittaavan.

Käsityö on hidasta, siksi Turkispajasta löytyy lisäksi valikoima tehdasvalmisteisia turkkeja ja muita turkistuotteita, myös sisustustavaroita. On trendikästä laittaa sohvankulmaan turkistyyny tai sän-gylle pehmein karvasuikalein somistettu päiväpeitto. Tässä kohtaa Mian ammattitaito on ajan hengen mukainen, hän myös korjaa ja uudistaa vanhaa. Jos kaapissa käyttämättömänä seisovaa turkkia ei enää voida muokata päällepantavaksi, sitä ei kuitenkaan kannata heittää pois. Materiaa-lista saa vaikka mukavat istuinalustat terassituoleihin tai koiralemmikille lämmittävän talviasus-teen. Kierrätys on tätä päivää. Turkispajassa on myös turkkien kesäsäilytys ja pesulapalvelu.

Vuoden yrittäjänainen kokee työssään iloa voidessaan toteuttaa asiakkaiden unelmia turkiksesta.
Kuluttajalla on tarjolla myös vaihtoehtoja ns. tarhatuille turkiksille. Nouseva trendi ovat luonnon-turkikset eli metsästäjien pyydystämät lajit: Suomen supi, kettu, näätä, minkki ja hylje. Vieraslajeja meillä ovat minkki, Kanadan majava, piisami ja supikoira (Suomen supi). Lammas on kaikille tuttu eläin, josta saadaan villaa, lihaa, nahkaa ja turkista jatkojalostukseen (ns. krimiturkis on karakul lammasta).

Vaatii rohkeutta olla turkisalan yrittäjä. Mia Ristiojakin on saanut kokea useammankin kerran eläinaktivistien provokaation, vaikka ei ole turkistarhuri. Omassa pihapiirissä sijaitsevan Turkispa-jan seinät on töhritty spraymaalilla ikävin sanakääntein. Negatiiviset kommentit eivät kuitenkaan naista lannista. Iloinen ja ulospäin suuntautunut persoona on yrittäjyyden puolestapuhuja ja toimija oman työnsä ohella

Turun Yrittäjänaisiin Mia Ristioja on liittynyt vuonna 2007 ja hän toimi heti vuoden alusta Turussa ESR rahoitteisen sijaispalveluprojektin kiireisenä mannekiinina. Yhdistyksen hallitukseen Mia tuli vuonna 2009 sihteeriksi ja jäsenrekisterivastaavaksi, puheenjohtajana hän luotsasi naisia ansiokkaasti 6 vuotta (2010-2015) ja oli samalla myös Suomen Yrittäjänaisten hallituksessa varajäsenenä (2012-2013). Tänä aikana Turun Yrittäjänaiset valittiin vuoden 2013 Suomen Yrittäjänaisyhdistykseksi ja samalla Mia vuoden Nekkarikäyttäjäksi (jäsenrekisteriohjelma, jota hän kehitti menestyksellisesti yhdistysten käyttöön sopivaksi).
Muista luottamustoimia:
– Turkiskaupan Liitto ry:n hallituksen jäsen vuodesta 2012 alkaen
– Suomen Yrittäjien mandaatilla Tekstiili- ja vaatetusalan tutkintotoimikunnan jäsen 2016-
– kutsuttuna Opetushallituksen Tekstiili- ja muotialan ohjausryhmään 1.1.2017-31.8.2018

Turkistuotteiden ja käsityön markkinointi vaatii osallistumista erilaisille messuille, muotinäytöksiin ja myyntitapahtumiin. Houkuttelevan pehmeitä tuotteita ja upeita värejä täytyy saada käsin koske-tella. Aikaansa seuraava Mia nähdään myös aktiivisesti mukana yrittäjänaisten monipuolisissa ta-pahtumissa. Ja sikäli kuin osallistuvalta yrittäjältä jää vapaa-aikaa, se kuluu Mialta omakotitalon remontointiin ja puuhatarhatöihin perheen kanssa, johon kuuluu puoliso ja kolme opiskelevaa ty-tärtä.

Mia Ristiojan tavoittaa osoitteesta:

TURKISPAJA
Satakunnantie 103, 21280 Turku
Puh. 050 5544177
mia.ristioja@turkispaja.fi

www.turkispaja.fi